Willem die Madoc maakte

   
Titel:Willem die Madoc maakte
Auteur:Nico Dros
Verschenen:2021
Uitgeverij:Van Oorschot
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
De adolescent
Eenzaamheid
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Misdaad
Oorlog
Rebellie
Ziekte en dood
Vrouwenstrijd
Pagina's:584
Blurb:Een letterkundige stuit bij toeval op middeleeuwse manuscripten en beseft dat die vondst goed kan uitpakken voor zijn carrière; hij raakt daardoor zó geïnspireerd dat hij zelf een middeleeuwse roman schrijft.
Eerste zin:Na alle twisten en beroering rond de leerstoel balanceerde ik geruime tijd op het randje van een zenuwinzinking. Het leek onmogelijk terug te keren naar mijn collega’s en studenten, naar het instituut met zijn eeuwenoude bibliotheek

Samenvatting

Willem de Reuvere, gespecialiseerd in middeleeuwse literatuur, krijgt enkele oude handschriften in handen met nog onbekende teksten. Hij realiseert zich dat die ontdekking zijn carrière die een beetje in het slop zat, weer vlot kan trekken en gaat er fanatiek mee aan de slag. Hij raakt helemaal in de ban van wat hij aantreft en het inspireert hem tot het zelf schrijven van een middeleeuwse ridderroman over de raadselachtige figuur die in Van de vos Reynaerde genoemd wordt: Madoc.


Biografie auteur

Nico Dros (*1956 Texel) studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam, verrichtte historisch onderzoek o.a. aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen en ging toen fictie schrijven. Hij debuteerde in 1992 met een historische roman ‘Noorderburen’. Hij is een van de oprichters, en nu een van de docenten van de Schrijversvakschool Amsterdam.


Tip:

Er is in onze hedendaagse literatuur geen vergelijkbaar werk: heb je interesse in dit soort middeleeuwse verhalen, ga naar de bron (bijvoorbeeld via www.dbnl.org).