Zwarte schuur

   
Titel:Zwarte schuur
Auteur:Oek de Jong
Verschenen:2019
Uitgeverij:Atlas Contact
Niveau:
Thema'sAndere plaatsen, andere tijden
De adolescent
Eenzaamheid
Kunst en Kunstenaar
Liefde
Misdaad
Ouders en Kinderen
Ziekte en dood
Pagina's:488
Blurb:Een succesvol kunstschilder wordt in een groot tijdschriftartikel geconfronteerd met zijn betrokkenheid bij een gruwelijk incident uit zijn jeugd.
Eerste zin:Zwijgend zaten ze in de taxi. Damp steeg op van het drogende asfalt. Door de halfopen ramen kwam een vochtig-warme lucht naar binnen. Bij een stoplicht staken drie natgeregende meisjes lachend over, hun jurkjes klevend aan hun lichamen.

Samenvatting

Maris Coppoolse lijkt zijn leven eindelijk op de rails te hebben: succes als kunstschilder, een relatie met een weduwe met twee volwassen kinderen die hem adoreren. Maar dan verschijnt een groot artikel in een tijdschrift dat uitvoerig beschrijft hoe hij in zijn jeugd betrokken was bij een tragisch incident. Dat artikel zet zijn hele bestaan weer op losse schroeven: bestaat er zoiets als ‘levenslange schuld’?


Biografie auteur

Oek de Jong (*1952) debuteerde in 1977 met de erg geslaagde verhalenbundel De hemelvaart van Massimo (in 2002 herzien en herdrukt onder de titel De onbeweeglijke). Hij schreef in 1979 de bepaald niet gemakkelijke roman Opwaaiende zomerjurken, over een jongen die met zichzelf overhoop ligt. Iets toegankelijker is de roman Cirkel in het gras, over de onmogelijke liefde tussen een Italiaanse kunstenaar en een Nederlandse journaliste. Hokwerda’s kind over een jonge vrouw die niet los kan komen van haar vader, werd, net als zijn andere boeken een groot succes.

 

 


Tip:

Oek de Jong ‘Hokwerda’s kind’

Een jonge vrouw wordt in haar partnerkeuze sterk beïnvloed door haar dominante vader.

Joke Hermsen ‘Blindgangers’

Een vriendengroepje gaat in een huisje in Drenthe het 'jubileum" van hun filosofische club vieren. Ieder van hen zit in een min of meer frustrerende situatie, in de persoonlijke en/of in de zakelijke sfeer. Het wordt dan ook een rampzalig weekend.